Llibres que es donen la mà: 'Una cambra pròpia' de Virginia Woolf i 'Heroides' d'Ovidi
Llibres que es donen la mà: 'Una cambra pròpia' de Virginia Woolf i 'Heroides' d'Ovidi

Hi ha llibres que ens porten a d’altres llibres, que sembla que es donin la mà tot i que no siguin del mateix autor o potser hagin estat escrits amb segles de diferència. De tant en tant us mostrarem algun cas d’aquests. 

Per exemple, si heu llegit (i us ha agradat) Una cambra pròpia de l’escriptora Virginia Woolf feu un cop d’ull a una de les novetats més recents: la nova edició que Univers ha fet del clàssic Heroides d’Ovidi, amb il·lustracions de Paula Bonet. 

A Una cambra pròpia, publicat per primera vegada el 1929, Woolf analitza la relació entre les dones i la creació literària. L’autora es fixa en un fet curiós: mentre que a la realitat la dona ha estat menystinguda, ignorada o maltractada durant segles i segles, a la literatura, ja sigui poesia o novel·la, ha ocupat un lloc molt destacat. Antígona, Cleopatra, Anna Karènina, Emma Bovary són només algunes exemples de protagonistes femenines de pes al llarg de la història. Si les dones només existissin a la literatura escrita per homes, ens diu l’escriptora anglesa, ens les imaginaríem com «persones importantíssimes; de tota mena: heroiques i mesquines; esplèndides i sòrdides; infinitament belles i insuportablement lletges; amb tanta grandesa com un home, i segons certs parers, més grans i tot".

Un exemple del paper destacat que les dones han tingut el trobem a les Heroides. Ovidi, entre el 20 i el 15 aC va escriure i publicar aquesta obra, un recull de 15 cartes d’amor en què algunes de les heroïnes de la mitologia clàssica (Penèlope, Briseida, Ariadna o Medea, entre d’altres) i una dona real (Safo de Lesbos) es dirigeixen als seus amants amb paraules plenes d’enyorança, retrets o tendresa. La traductora d’aquesta nova edició, Adriana Beltrán del Río, explica en el llibre que aquesta obra va ser «una de les primeres que va tractar la mitologia des d’un punt de vista exclusivament femení. Allà on les grans epopeies gregues i llatines, i part del teatre clàssic, s’aproximen al mite des de la perspectiva de l’home guerrer i aventurer, Ovidi, reprenent aquelles mateixes fonts clàssiques -Homer, Virgili, Èsquil, Sòfocles, Eurípides-, aprofundeix en la historia d’aquelles dones que es van quedar enrere, en un oblit i patiment silenciosos. 

No us perdeu aquesta nova edició de les Heroides, il·lustrada magistralment per Paula Bonet i amb pròleg de l’escriptora Marta Sanz. 

Comments

Log in or register to post comments
Producto añadido para comparar