EL MIRALL ENTELAT

EL MIRALL ENTELAT

BARCELONA, IDENTITAT I PROJECTE NACIONAL

GABANCHO GHIELMETTI, PATRÍCIA

16,00 €
IVA incluido
Disponible en 2/3 dias
Editorial:
ANGLE EDITORIAL
Año de edición:
2011
Materia:
Política i govern
Idioma:
Català
ISBN:
978-84-15002-66-6
Páginas:
128
Encuadernación:
Mapa plegat
16,00 €
IVA incluido
Disponible en 2/3 dias
Añadir a favoritos

Per què Barcelona no ha assumit el seu rol en la identitat catalana?

Per què en les darreres dècades Barcelona no s'ha alineat al costat de Catalunya en la recuperació d'una identitat nacional sòlida? Des de la Generalitat, Jordi Pujol va apostar per dotar el país d'infraestructures i equipaments, allò que en cultura es resumeix en museus, acadèmies i biblioteques. Des de l'Ajuntament, Pasqual Maragall va abraçar la modernitat, impulsant el disseny, l'impacte internacional, un cert glamur. La cultura catalana va sortir especialment malparada d'aquesta fractura, en perdre la batalla del prestigi i del mercat. I la fractura no s'ha tancat encara.

En el moment actual, en què Catalunya sembla avançar cap a la independència, Barcelona ha d'assumir la seva responsabilitat amb el país i ha de jugar un paper crucial, ja que capitalitza la presència catalana al món. I això només serà possible amb un canvi d'allò que s'ha anomenat «model Barcelona»: una ciutat espectacle, d'arquitectura icònica, pensada per al turista i el consumidor banal. Barcelona haurà de recuperar la identitat -la seva memòria incrustada en el paisatge-, reconstruir la convivència cívica a l'espai públic, augmentar el sentiment de pertinença dels ciutadans, cedir protagonisme a les iniciatives civils, assumir la seva capitalitat catalana. Només així podrà liderar Catalunya cap a la llibertat, cap a la construcció d'un Estat propi.Pròleg de Jordi Portabella.

Finalista del Premi d'assaig Irla 2011.Patrícia Gabancho

Nascuda a Buenos Aires el 1952, és periodista i escriptora. S’ha especialitzat en temes de cultura, història i urbanisme. Destaquem els llibres següents: Cultura rima amb confitura, El Besòs, el riu que mirava passar els trens, Despert entre adormits. Joan Maragall i la fi de segle a Barcelona, El preu de ser catalans, Crònica de la independència i A la intempèrie. Una memòria cruel de la Transició catalana (1976-1978). Col·labora en diversos mitjans de premsa, en tasques de difusió cultural i participa en les principals tertúlies dels mitjans audiovisuals catalans.

Artículos relacionados